Vaarroutes

Vele vaarwegen voor de Doerak in tentuitvoering

In Noord West Friesland zijn vele bruggen verhoogd tot ongeveer 2.45 mtr. Met ons schuifsysteem zijn onze Doeraks in tentuitvoering uitermate geschikt om deze nieuwe routes te verkennen. Denk aan de elfsteden plaatsen als Bolsward, Harlingen, Franeker. Maar ook de kleine dorpen zullen u verrassen. Voordeel van deze routes is de rust, want door de lage doorvaarthoogte is het vaarwater lang niet voor alle schepen geschikt. In ons routeboekje speciaal voor Doeraks met tent vindt u vele mogelijkheden

Welke ervaring heeft men nodig om met een motorboot te varen?

Friesland is bij uitstek een vaargebied voor de onervaren schipper doordat er vele royale aanlegmogelijkheden zijn om te oefenen. Friesland kent alléén beroepsvaart op het Prinses Margrietkanaal en zijn er geen sluizen.
Zie ook vaarinstructie.

1sterOnervaren schipper
Beginnende schippers die niet eerder met een motorboot gevaren hebben kunnen met de schepen met dit symbool op pad. Bij boeking ontvangt u een leerzaam boekje en bij afvaart instructie. Daarnaast organiseren wij instructiedagen of kunt u bij afvaart tegen bijbetaling voor meerdere uren een instructeur  aan boord nemen.

2sterErvaren Holiday Boatin schipper
Als Holiday Boatin kennen wij vele trouwe vaargasten die iets verder willen varen dan de provincie Friesland. Voor hen hebben wij routes waar wat meer vaarervaring vereist is i.v.m. beroepsvaart en stromend water, maar ook het type schip speelt hierbij een rol.

Welk vaargebied kiezen?

Afhankelijk van het type schip, maar ook de ervaring van de schipper, kunt u kiezen welke vaargebieden u wilt bevaren.

1routeVaargebied Friesland, Groningen en N.W.Overijssel2routeVaargebied Friesland, Groningen en N.W.Overijssel
Speciaal voor Doeraks met tent (i.v.m.lage doorvaart hoogte) vaargebied met bruggen lager dan 2.50 mtr.3routeVaargebied uitgebreid met Overijssel en Gelderland
Voor de ervaren Holiday Boatin schipper i.v.m. beroepsvaart en stromend water.


Varen in Friesland is varen door het mooiste vaargebied van Europa!fryslan video


Friesland is een watersportgebied dat zijn weerga niet kent, met voorzieningen voor de watersport die je vrijwel nergens anders vindt. Tienduizenden hectaren aan meren en plassen die onderling ook nog eens, via allerlei rustieke watertjes (meer dan 800 km vaarweg!) met elkaar zijn verbonden. Een landschap met vele, door rietkragen omzoomde, plassen, meren, kanalen en sloten. Met prachtige beschermde natuurgebieden om langs te varen. Kortom: een waar watersporteldorado en hét visitekaartje van Friesland.

Met een overvloed aan goed onderhouden (gratis) ligplaatsen op de mooiste plekjes en overal jachthavens met passantenhavens. Bovendien wordt er voortdurend gewerkt aan verbetering en uitbreiding. Oude waterwegen worden weer bevaarbaar gemaakt waardoor je nu op onverwachte plaatsen terecht komt.


Vakantie op het water is ook een eerlijke vakantie

1837Ontspannend. Vrij om te gaan, vrij om te blijven en vrij van alle beslommeringen. Zo ben je één met de natuur, de golven, de lucht en de vogels. En zo weer in de gezellige drukte in één van de vele havens.

Cultuur

Maar er is meer! Het cultureel erfgoed is in dit gebied uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Stap van boord en u ontdekt de fraaiste stadjes en dorpjes die Nederland rijk is. Een van de opvallendste aspecten aan de Friese cultuur is de Friese taal, de tweede rijkstaal in Nederland. Maar ook de Elfstedentocht, het kaatsen, fierljeppen en skûtsjesilen hebben de provincie Friesland de nodige faam gebracht
De grote waarde die de Frieszen hechten aan tradities en historische erfgoederen komt tot uitdrukking in het grote aanbod van activiteiten. Braderieën, muziekfestivals, zeilwedstrijden en andere grote en kleine evenementen brengen het gehele jaar door veel vertier. Stads- en dorpswandelingen, een indrukwekkende en gevarieerde natuur met veel fiets- en wandelmogelijkheden en een groot aanbod van musea zorgen dat er ‘voor elk wat wils’ in Friesland is.

 

Vissen

Het water in Friesland en omstreken zit vol met vis, mede omdat met de opbrengsten van de verplichte Visakte de visstand op peil gehouden en bevorderd wordt. Bij Holiday Boatin kunt u een weekvergunning verkrijgen waarmee u met 2 hengels en diverse soorten aas kunt vissen. De kosten hiervan bedragen € 10,00. Meer informatie vindt u op de website Sportvisserij Nederland.

 

Diverse vaarroutes

Al 40 jaar verhuren wij de Doerak aan trouwe gasten. Ondanks dat Friesland altijd één van de mooiste vaargebieden heeft, vinden zij het leuk om over de grens te kijken. Neem bijvoorbeeld het gebied Zwartsluis-Zwolle en de Overijsselse Vecht.

Voor de ervaren vaarders die hun grens willen verleggen zijn er ook een paar leuke routes gemaakt:

  • De 4 provinciën route: Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.
  • De Sallandroute over Meppel, Coevorden, Almelo, Zutphen, Zwolle.
Deze beide routes zijn voor minimaal 14 dagen.

Bijzondere evenementen
In Friesland (en omstreken) worden jaarlijks een aantal bijzondere evenementen georganiseerd die uw vaarvakantie een extra dimensie kunnen geven. Hieronder een lijstje van de meest bekende grote manifestaties. Maar daarnaast vinden in vele steden en dorpjes gedurende het seizoen allerlei markten feesten en wedstrijden (fierljeppen, kaatsen, ringrijden) plaats die u aangenaam zullen verrassen.

1818
  • Leeuwarden Friesstraatfestival, eind mei
  • Bolsward Heamieldagen, eind juni
  • Joure Friese ballonfeesten eind juli
  • Provincie Skûtsjesilen eind juli/ augustus
  • Sneek Sneekweek 1ste week augustus
  • Lemmer Lemsterbokkingrace mid september
  • Workum Strontrace, eind oktober

Bolsward
Uitermate fraai stadhuis Anno 1614.
Monumentale Martinikerk Anno 1336. Overdekt en verwarmd openlucht zwembad met waterglijbaan.
Donderdags 8-12.30h: markt. Restaurants: De Groene Weide, De Wijnberg, Hongkong,e.a.

1782Dokkum
Ned. Hervormde kerk met bijzonder orgel Anno 1688.
Bonifatiuskapel en -standbeeld.
Streekmuseum 'Het Admiraliteitshuis', o.a.Friese klederdrachten.
Statig stadhuis met 17e,18e en 19e eeuwse aspecten.
Stadsrondrit met 'Dockermer Lokaaltsje' vanaf de Markt..
Kinderboerderij.

Eernewoude /Princenhof
Oorspronkelijk dorp van vissers, boeren, turfmakers en rietsnijders.
Gelegen in uitgestrekt water-natuurgebied 'De Oude Venen' (Princenhof) met rijke flora en fauna.
Ned.Herv.kerk A¡ 1794 met preekstoel uit 1699.
Fietsen, waterfietsen en kanoverhuur. Restaurants:Hotel Princenhof e.a.

1781Giethoorn
Stadje dateert uit 1230; 'Venetie van het Noorden'
Rondvaart op sierlijke punters, ook te huur.
Klokkestoel bij de Ned.Herv.kerk.
Museum De Speelman met nostalgische orgeltjes.
Museumboerderij 'it Olde Maat Uus'.
Ruime keuze uit restaurants.

Grouw
Bekende en oergezellige watersport-gemeente.
St.Pieterskerk met fraai antiek meubilair. Bowlingbaan; Midgetgolf. Restaurants: Het Theehuis (prachtig uitzicht over het Pikmeer); De Vrijheid; e.a.

Harlingen
Historische Friese zeestad aan de Waddenzee.
Ruim 500 gevels op de Monumentenlijst. Stadhuis A¡ 1756; Romaanse Kerk uit 1171. Gemeentemuseum over o.a. walvisvangst. Openluchtzwembad, surfcentrum met zeezwembad. Restaurants: Anna Caspar II,  Zeezicht en vele andere.

Hindeloopen
Uitermate pittoresk stadje van fraaie grachtjes en vertederende houten bruggetjes.Charmant haventje aan IJsselmeer met karakteristiek sluishuis en 'Leugenbank'.Ned.Herv.kerk uit 1632 met scheve Westertoren.
Vele ateliers met beroemd schilderwerk op meubels.

1778Leeuwarden
Hoofdstad van Friesland.
De Beurs A¡ 1880. Standbeeld 'Us Mem'. De Oldehove:scheve 40m hoge gotische toren uit 1532.
Boshuisen Gasthuis: hofje uit de 17e eeuw. Huis van Mata Hari. Twee bioscopen; kinderboerderij; twee overdekte zwembaden. Ruime keuze uit goede restaurants.

Lemmer
Intiem-gezellige oude vissersplaats.
Oudheidkamer Lemster FŸfgea - over visserij en scheepsbouw (Lemsteraken). Druk watersportverkeer door Oude Sluis. Vele goede en gezellige restaurantjes.

Makkum
16e eeuwse handelsstad, beroemd om zijn aardewerk. Fries aardewerk-museum in De Waag (Anno 1698).
Laatgotische kerk met dodenbaren. Fraaie 17e,18e en 19e eeuwse gevels.

1783Sloten
Piepklein Fries vestingstadje met oorspronkelijke omwalling.
Fotogenieke gracht (Het Diep) met geschoren linden.
Werkende korenmolen uit 1755.
Kerk uit 1647 met fraai interieur.
Woudsender (1768) en Lemster Waterpoort (1828).
Openluchtbad en surfstrand.

1786Sneek
Bekend centrum op watersport-gebied. Waterpoort anno 1613, enig in zijn soort.
Laatgotische Martinikerk. Fries Scheepvaartmuseum, Miniatuur-spoorweg museum. Overdekt zwembad; Natuurbad; Midgetgolf; Bowlingbaan.

Stavoren
Oudste stadje van Friesland uit 313 voor C. Standbeeldje legendarische 'Vrouwe van Stavoren'. Oude vissershaven. Imposante Johan Willem Friso sluizen.

Workum
Prachtig oud stadje.
Jopie Huisman museum zeker een bezoek waard. De Waag (16e eeuw) met oudheidskamer. St.Gertrudiskerk (16e eeuw) met fraai orgel.
Karakteristiek beschilderd aardewerk. Zwembad met waterglijbaan; surfen a/h IJsselmeer.

1784IJlst
Ruim 700 jaar oud stadje. Werkende houtzaagmolen 'De Rat' 1683, een aanrader. Typische 'overtuinen' op rustieke grachtjes.

 

 

 

 

 
Doerak Motorboot en Houseboat huren vanuit Sneek